Reportáž z Čachtíc, 7. mája 2016

Vážený priatelia, je za nami ďalšie pohárové kolo na strelnici RDA v Čachticiach. Účasť strelcov bola potešujúco veľká, celkovo prišlo 61 strelcov. Hlavnému rozhodcovi a usporiadateľovi Šaňovi sa podarilo zabezpečiť krásne slnečné počasie a príjemnú teplotu.

Zhoršený terén z minulého kola sa podarilo nahradiť náročnejšími situáciami. Skoro všetci súťažiaci sa úspešne popasovali so zadanými úlohami, aj keď na niektoré boli zmiešané ohlasy. Na súťažiacich čakalo po registrácií a brífingu 5 rôznorodých situácií, ktoré mali preveriť ich strelecké, taktické aj mentálne zručnosti.

Situácia 1. Útek z väzenia

Milan:
Tu si mohli strelci vyskúšať novinku na Slovenskom trhu so zbraňami - CSV.

Malá karabína na pištoľové strelivo 9x19, prekvapila. Pred časom bola použitá na súťaži LOS v Prešove, kde fungovala s dodaným strelivom bez akýchkoľvek problémov. Po tejto skúsenosti sme sa dohodli, že ju vyskúšame aj v Čachticiach so strelivom, aké si strelci sami prinesú.

Ukázalo sa, že nie každé strelivo funguje v tejto karabíne bez problémov, čo spôsobilo že táto situácia trvala podstatne dlhšie, ako sme plánovali. Treba sa však na to pozrieť aj z tej stránky, že strelci si mohli nacvičiť odstraňovanie závad aj na inej zbrani ako na svojej vlastnej.

Na úvod mali strelci vypočítať jednoduchý matematický príklad, zapamätať si výsledok a na konci správne identifikovať poper a nestreliť ho. Toto sa ukazalo trošku ako problém a niekoľkokrát si to odniesol aj chudák prokurátor.

Napriek týmto problémom sa situácia ako taká strelcom páčila a na samotné CSV boli protichodné názory, buď sa páčila alebo nie.

VladoZ:
Za mňa snáď len toľko, že táto situácia priniesla z môjho pohľadu dve zaujímavosti - výzvy. Prvou bola veľká miestnosť s oknom a dverami hádam všade a z toho plynúci pocit, že človek nevedel kam skôr. Druhou bolo využitie rukavíc na označenie neterčov, čo predstavovalo zmenu a prvý neterč na toto prekvapenie škaredo doplatil.


Situácia 2. Trón královský

Milan:
Na tejto situácii, vychádzajúcej z reálnej skúsenosti jedného z rozhodcov, si strelci mohli vyskúšať, aký je to pocit strieľať a pohybovať sa keď máte gate, takpovediac, na pol žrde.

Napriek výraznému obmedzeniu pohybu zviazaním nôh, strelci si s tým zväčša poradili a tento stage patril k tým rýchlejším. Prekvapením, a poučením pre niekoľkých strelcov bol terč priamo pred dverami úplne nekrytý a aj tak ho nevideli. Pre ostatných: takto sa prejavuje tunelové videnie.

Na brífingu to síce vyvolalo pár úsmevov a veselých otázok, ale všetko sa vysvetlilo, následne si rozhodcovia pozreli niekoľko zaujímavých tančekov.

VladoZ:
Tie dvere naozaj prekvapili, som rád, že som nebol jediný, čo strieľal popod ne. Nasledovalo trochu neistoty kade ďalej, ale inak stage bola čistá zábava. K tomu, čo povedal Milan ohľadom tunelového videnia dodám poznámku z debrífe rozhodcov - to, že máte zviazané nohy, neznamená, že máte zviazané celé telo.


Situácia 3. Kondičná

Milan:
Tento stage mi unikol...

VladoZ:
Vcelku by som povedal štandardný stage. Na začiatku musel pretekár pritiahnuť debnu s pištoľou a zásobníkmi. Po vyzbrojení postupoval do prvého krytu, odkiaľ začal riešiť situáciu. Prvou nástrahou na strelca boli gongy vzadu a terč vpredu. Ľahko sa mohlo stať, že napriek vertikálnemu krytiu nestrieľal strelec na terče a poppre tak, ako sa mu odkrývali, ale najprv veľký terč blízko a až následne gongy vzadu.

Kývačka super a v pohode, tento prvok sa mi naozaj páči, som si istý, že ešte bude trápiť strelcov.


Situácia 4: Vajíčko


Milan:
Tvorcovia tejto situácie sa rozhodli vyskúšať schopnosť strelcov sústrediť sa na niekoľko problémov súčasne a hlavne preveriť jemnú motoriku súťažiacich.

Strelci mali cez stage preniesť ručne maľovanú kraslicu na lyžičke a popri tom odstrieľať všetky pripravené terče a ešte sa aj kryť.

Extrémne dôležité bolo oddeliť činnosť jednej ruky od druhej, čo sa nie všetkým úspešne podarilo a odrazilo sa to aj na udelených procedúrach.

VladoZ:
Stage ukázal niekoľko vecí. Za prvé, strieľať jednou rukou a pritom udržať druhú bez pohybu, nie je celkom triviálne. K tomu, čo som videl, snáď len toľko, že v momente, ako existuje viacero možných riešení situácie, strelci začínajú pochybovať sami o sebe.

Nechcem povedať, že rovno panikáriť, ale situácie, kde sa strelci dostali k druhému terču a dostali sa do kríža popre - terče, bolo mnohokrát vidno, že si neboli istí ako ďalej a riešili to naozaj rôznorodo.

Mimochodom, ešte jedna vec na tomto stage-i udrela do očí, ale o tom neskôr, chystáme na vás ďalšie zákernosti...

Situácia 5. Prebíjanie

Milan:
Tu si strelci vyskúšali, ako majú nacvičené prebíjanie a odstraňovanie závad so svojou zbraňou. Súťažiacich tu čakalo nemilé prekvapenie v podobe nahradenia jedného náboja za prázdnu nábojnicu.

Strelci mali za ukázať, ako rýchlo sú schopní identifikovať problém, odstrániť ho a pokračovať v riešení situácie. Niektorým súťažiacim tu stres spôsobil trochu dlhšiu identifikáciu problému.

VladoZ:
Tri vety, viac netreba: Závada prekvapila, mňa potešilo, že som zareagoval dostatočne promptne. Tá kývačka bola vážne krátka a nasrdila ma (v dobrom). Ten terč v strede za pneumatikami som zbadal, ale zabudol som naň.


Na záver ako minule výber náhodných reakcií návštevníkov:

Ale bolo super, ako vždy. Dík za pekný pretek všetkým.

“Haf...”

“Na budúce očakávam ešte väčší hardkór :-)) ”

“Opäť skvelý pretek. Obsahom, aj atmosférou.”

“Nedaj si to kaziť, je to perfektné, perfektné, perfektné!!!! A robte to aj naďalej, je to bohovská zábava!”

Vladislav