2. kolo zimného pohára Bratislava

Po dlhšej prestávke sme sa opäť stretli na strelnici SAV v Bratislave, aby sme si overili naše (Vaše) schopnosti streľby za sťažených podmienok. Tentokrát to nebolo svetlo, ale zima. Takže, bolo zima. Cez týždeň sme si predpripravili prvých pár kusov zásten, stavanie nám išlo od ruky a začali sme viac menej načas. Pripravené boli tri stage. A bolo zima.

Po krátkom zvítaní s prvým squadom a rýchlom brífingu, ktorý vzhľadom na ostrielanosť osadenstva nebol potrebný nasledovalo pogratulovanie víťazom predchádzajúceho kola. Takisto sme nezabudli poďakovať našim partnerom, Puškárstvu Hermes, výrobcovi kydexových púzdier na mieru Švider Holsters a predajni zbraní Luxury Guns.

Mimoni

Ste na prechádzke v lese a zrazu sa ocitnete uprostred mimozemskej invázie. Votrelci sa roja okolo a pred vami vidíte záhadný zdroj energie. Zachráňte svet!

Nakoľko úlohou LOS - súťaží je simulovať čo najreálnejšie strelecké situácie, tentokrát sme sa rozhodli vyskúšať Vaše schopnosti pri takej bežnej veci, ako je invázia mimozemšťanov. Ako vieme z mnohých inštruktážnych filmov (napríklad Deň nezávislosti), mimoni často mávajú externé zdroje energie pre svoje ochranné štíty. A presne tento druh Vás prekvapil na prechádzke v lese. Je Vám jasné, že sa neprišli s priateľkými úmyslami poprechádzať medzi zasneženými stromami, nakoľko sú ozbrojení. Máte na výber, buď najprv zneškodníte ich zdroj energie (malý biely gong v snehu, za ním trčí obrovský neterč) a následne sa mimoni stávajú zraniteľní ako bežní pozemšťania, alebo sa rozhodnete situáciu riešiť ako pravý headshooter. Problém je, že zdroj energie musíte trafiť ako prvý, predtým ako začnete strieľať na ostatné terče. Tie boli označené nožmi a zbraňami, neterče packami. Keďže boli k dispozícii zásteny, zaradili sme aj viac pohybu. Vzhľadom na to že bolo zima, bolo treba trocha prekrviť končatiny. Prvé tri terče sa riešili spoza jedného vertikálneho krytu, následne presun a riešenie ďalších dvoch terčov takisto spoza zvislého krytu. Bolo zaujímavé sledovať, ako súťažiaci taktizovali. Budeme sa snažiť zaradiť takéto situácie čo najčastejšie. Nakoniec ešte dodávam, že stále bolo zima.

Išlo o pokus ponúknuť súťažiacim nelineárnu situáciu. V prípade, ak poriešili pôvodný gong, terče boli hodnotené klasicky. V opačnom prípade bola alfa zóna braná ako delta.




Konkurencia

Ste úspešný majiteľ úspešnej stavebnej firmy, čo sa však nepáči Vašej menej úspešnej konkurencii. Keďže Vás nevedia poraziť čestne na trhu, rozhodnú sa Vám vysvetliť, že by ste mali zmeniť odvetvie, miesto aj čas podnikania. Priamo k Vám do kancelárie vtrhnú dve gorily, ďalší útočníci zajali Vašu obľúbenú sekretárku. Zachráňte sa. A aj ju.

Prvé dva terče sa riešili bez krytu, následne bolo riešenie situácie spoza zvislých krytov len a len na súťažiacom. Možností bolo niekoľko, či už trocha ustúpiť alebo vybehnúť spoza krytu a zakľaknúť. Aj tento typ stageov budeme zaraďovať častejšie. Každý je iný, má iné preferencie, schopnosti a možnosti, preto je zaujímavé sledovať, koľko rôznych spôsobov riešenia dokážete vymyslieť. Pripomínam, že stále bolo zima.

Návrat z lyžovačky

Na lyžovačke ste si zlomili svoju slabú ruku. Po príchode z lekárskeho ošetrenia na chatu
zbadáte, že vo Vašom obydlí sú nevítaní návštevníci. Niektorí sú ozbrojení nožmi, no niektorí
majú dokonca brokovnice. Jeden z nich drží Vašu manželku a v ruke má zbraň. Zachráňte seba a
Vašu lásku a ochráňte svoje obydlie.

Stále bolo zima. Stage sa strieľal najprv z horizontálneho krytu, kde bolo treba zneškodniť ako prvého páchateľa ozbrojeného brokovnicou, následne dvoch s nožmi. Tento kryt sa zakľaknutím dal použiť aj ako vertikálny a následne bolo treba vyriešiť ešte dvoch páchateľov, pričom jeden z nich bol sčasti prekrytý neterčom. Vzhľadom na poveternostné podmienky bola náročnejšia aj streľba dvoma rukami, jednou sa to ešte viac skomplikovalo, čo bolo vidieť na menšej presnosti mnohých strelcov. Taktiež budeme využívať aj v budúcnosti ;)

Záver

Bolo zima. Aj súťažiacim, aj nám. V každom prípade ale pretek prebehol maximálne bezpečne, za čo sa chceme ešte raz poďakovať. Dúfame, že sa Vám páčilo. Nedostatočné oddelenie jednotlivých situácií bude na ďalšej súťaži už vyriešené tak, aby bolo jednoznačné, ktoré terče patria ktorému stageu. Budeme radi za akýkoľvek Váš feedback, chceme aby ste sa bavili hlavne Vy. Dúfame, že sa čoskoro opäť vidíme. Snáď nebude taká zima.

Vladislav