Reportáž z Čachtíc, 9. apríla 2016

9be6f79cd2-diplom-v3Tak a je to úspešne za nami, pohárové kolo v Čachticiach skončilo. Počasie nám síce neprialo, ale po tom, čo Šaňo protekčne zastavil dážď, boli podmienky síce takticky náročné, ale o to zábavnejšie. Suťažiaci sa úspešne popasovali s počasím, terénom, situáciami, ktoré sme pre nich pripravili a aj s výborným gulášom. My vám teraz prinášame krátke zhrnutie toho, čo ste na preteku mohli zažiť, ale aj toho, čo sme vypozorovali. Veríme, že vás tento článok poteší...

Na súťažiacich čakalo po registrácií a brífingu 6 rôznorodých situácií, ktoré mali preveriť ich strelecké, taktické aj mentálne zručnosti.

Stage 1 - POŽIARNIK HASIČ

HASIČ

Nie je také ľahké vymyslieť stage, ktorý dokáže vytvoriť tlak na kondičku a zároveň je zábavný. Prebehnuť cez stiuáciu s kyslíkovou flašou na chrbte, odniesť stočenú hadicu na štart a následne poriešiť z krytu maličké kovy, dá zabrať. Adrenalín pracuje, muška a motorika sa zhoršuje a čas beží. Tento stage ukázal, že mierenka na strelnici a pod záťažou je o niečom inom.

Pokiaľ ide o poučenie pre strelcov, sú tu dva body:

V prvom prípade sa opakovala chyba z tretieho stage-u, keď aj tu mali strelci problém nájsť všetky kovy. Najmä ten malý žlto-modrý nebudem-vulgárny-kov vpravo vzadu mal vzhľadom na podmienky priam dokonalé maskovanie.

V druhom prípade išlo o tunelové videnie ohľadom krytia. Kým sa strelci úspešne kryli a postupne si odkrývali kovy z pravej strany, zabúdali na kovy na ľavej strane a veselo naberali procedúry, respektíve naopak.


Stage 2 - VOJAK

Vojak

Nestačí, aby bola súťaž zábavná, musí byť viac, musí byť prča. A dovolím si tvrdiť, že tento stage bol naplnením tohoto tvrdenia. Kde inde vás oblečú do kirasy a helmy, nechajú vas bežať cez mostík a cez prťavé okná strielať na popre, terče a kývačku. Hmotnosť výbavy nebola zanedbateľná, obmedzenie, ktoré prinášala pri pohybe či výmene zásobnía tiež zvyšovalo náročnosť. Ale hlavne to bola zábava. Poznámka pre súťažiacich, ten popper ktorý bolo treba zhodiť rukou, bol pôvodne ďaleko vzadu a nie hneď na štarte...



Stage 3 - BROKOLICA

BROKOLICA

Strelec začínal pri stole, na ktorom bola položená nabitá brokovnica. Po zaznení signálu zobral brokovnicu a z vertikálneho krytu riešil 5 kovov. Po vystrielaní munície odložil brokovnicu späť na stôl, doriešil prípadne kovy pištoľou a pokračoval do situácie.

V čom boli najčastejšie chyby súťažiacich?

Z technického hľadiska išlo o nesprávnu manipuláciu s brokovnicou, presnejšie povedané, maznali sa s ňou. Napriek tomu, že im rozhodca opakovane opakoval, nech sa toho neboja a obťahujú ju na chrapúňa, rôzne zádržky a komíny boli časté.

Z taktického pohľadu boli dve chyby. Jednou bolo, že aj napriek explicitnému upozorneniu súťažiacich rozhodcom na brífingu "...máš tam päť brokových nábojov, poriešiš päť kovov...", sa stalo, že súťažiaci odignorovali piaty kov a pokračovali do situácie. A nasledovali procedúry. Druhou chybou bol postup k druhému krytu, poriešenie zvyšných gongov a 2 terčov a následné ukončenie riešenia zo strany strelca. Veľa ludí nenapadlo pokračovať k poslednému krytu a skontrolovať situáciu za ním. Len pre ilustráciu, na tomto stage-i malo 21 strelcov aspoň jeden miss, dokopy tu bolo 47 miss-ov...

Vyjadrenie samotného rozhodcu:

"Na mojej situácii s brokovnicou všetko prebiehalo celkom rýchlo a plynulo. Strelci boli zodpovední a dodržiavali bezpečnostné zásady. Zabezpečená brokovnica fungovala bez problémov, pokiaľ sa k nej strelci správali podľa návodu, aký dostali vždy s úvodným briefingom k danej situácii, tí ktorí sa k nej správali šetrne, odvďačila sa im za to aj nejakou tou zádržkou. Niekoľko strelcov si prinieslo svoje vlastné brokovnice a strieľali s nimi, fungovali im tak, ako to mali nacvičené. Prekvapivo veľa strelcov na tejto situácii ukončilo činnosť skôr a bez toho, aby poriadne skontrolovali priestor, čo sa im vypomstilo jedným neriešeným terčom. Zvyčajne to bolo nimi aj oslávené patričným radostným výkrikom (pozn. redakcie - rôzne telesné orgány a otvory).

Napriek tomu, rozhodca s pomocníkmi mali pocit, že strelcom sa situácia páčila a patrične si ju užili."


Stage 4 - KLASIKA

KLASIKA

Situácia, ktorá by si s prehľadom zaslúžila titul najviac zablatený stage v histórií LOS. Stage spĺňal svoj popis a neprinášal žiadne prekvapenie. Krátky postup úzkym koridorom a riešenie terčov pomiešaných s neterčami, kontrola krytia zľava aj sprava, malé okná by boli zaujímavé a predstavovali by streleckú výzvu aj bez blata. S blatom išlo o naozaj zábavnú situáciu.


Stage 5 - OBCHOD

OBCHOD

Streľba jednou rukou je ešte stále našou slabinou. A nie preto, že by to bolo super zábavné, ale preto že ako výsledky, tak aj diskuia so súťažiacimi ukazujú, že toto je aspekt, ktorý je silne podtrénovaný. Ale aby to nebolo také jednoduché, na tejto situácií sme pridali aspekt prekvapenia. Keď som nastúpil na stage, čakal som nudnú klasiku. Teda minimálne do doby, keď po zásahu druhého poppra na mňa cez preklápačku vyskočil cieľ. Verím, že som nebol jediný, ktorý pocítil ten príjemný pocit, keď vás niečo príjemne prekvapý kvalitným obsahom.


Stage 6 - STRELECKÉ CVIČENIE

STRELECKÉ CVIČENIE

Precvičenie streľby z ľavej aj pravej ruky z ľavého aj pravého krytu bolo pointou tejto situácie, spolu so sústredením a prekladaním zbrane z jednej ruky do druhej.

Strelec začínal otočený chrbtom do situácie, po zaznení signálu sa otočil a tasil zbraň. Následne z ľavého vertikálneho krytu poriešil jednou rukou 3 poppre, preniesol zbraň do druhej ruky a poriešil v rovnakom poradí druhou rukou tri gongy .To isté zopakoval z pravého vertikálneho krytu.

Záujímavé bolo sledovať vplyv adrenalínu na strelcov, konkrétne na ich schopnosť dodržať predpísaný postup, najprv popre, potom gongy.



Na voľný čas...

CSV-9

Vďaka patrí aj DM Army, ktorá prišla na súťaž a zabezpečila pre strelcov rôzne lahôdky na vyskúšanie, vrátane novinky CSV-9.




Tu sú úplne náhodne vybraté reakcie návštevníkov

"Super akcia, len pozor, nastavujete si laťku hodne vysoko..."

"Ďakujem za výborne zvládnutú súťaž."

"Čerešničkou (na torte, pozn. redakcia) bol úžasný guláš, pre ktorý som skoro zmeškal odvoz a skvelá slečna v bufete"

"Haf..."

"Celkovo dávam tejto súťaži na terči mojej spokojnosti 9,5 boda a to iba preto, že je začiatok sezóny a chcem si nechať rezervu ak by prišlo ešte niečo lepšie."

Vladislav